Питања трансродности у краткој причи Лиз Лохид "Без промене" - Kaličanin, Milena M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Рад је подељен на четири дела. У првом делу рада, под називом „Увод и дефиниција транс (питања)“  дефинисани су основни појмови трансродност, трансвестит и транссексуалац ослањајући се на студију Страјкерове Трансродна историја (2008). Други део рада, „Студије трансродности: између феминизма и квир теорије?“  поставља студије трансродности у академски контекст захваљујући теоријском оквиру заснованом на студијама транс теоретичара Страјкерове, Стоунoве и Ренка који се једногласно залажу за идеју да трансродне студије треба да се посебно изучавају на универзитетима, као и да трансродну теорију пре свега треба да исписују транссексуалци. Ове идеје заступљене су у трећем делу рада, у интерпретацији кратке приче Лиз Лохид „Без промене“  (2009). Прича о Мајклу, који уз хормонску терапију постаје транссексуалка Мишел, тумачи се из критичке перспективе Бaтлерове (1990, 2004). Коначно у закључку, прича Лохидове добија статус манифеста транс жена који се залаже за нови почетак у односима између трансродних особа и нетрансродне друштвене већине.
Keywords: gender dysphoria||; ||родна дисфорија; trans-misoginy||; ||транс-мизогинија; transsexual||; ||транссексуалац; transvestite||; ||трансвестит; transgender||; ||трансродност