Утицаји матерњег језика на пословну кореспонденцију на страном језику: културолошко истраживање - Aimoldina, Aliya (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Вештине комуникације и социјализације су обавезне у савременој пословној заједници. Немогућност изражавања и преношења идеја јасно, концизно и на одговарајући начин отежава постизање договора са позитивним исходом у међународној пословној сарадњи. Билатерална трговина и економски односи између Казахстана и других земаља су се протеклих година континуирано развијали. Овај рад се бави утицајима матерњег језика, који могу довести до прекида у комуникацији и до културолошких прагматичких пропуста, на основу корпуса од 200 пословних писама на енглеском језику послатих из Казахстана међународним пословним партнерима. Анализирани су случајеви који јасно показују знатна неслагања између културолошког и језичког контекста говорних јединица, а која компликују комуникациони процес. Рад приказује разлоге прекида у комуникацији и прагматичке пропусте у пословној коресподенцији укључујући више различитих културолошких стандарда структурног и лингвистичког процесуирања пословних писама, мешавину различитих жанрова у једном пословном тексту са више комуникативних циљева, недостатак језичких вештина у пословној коресподенцији на енглеском језику и слично.
Keywords: effective business communication||; ||успешна пословна комуникација; cross-cultural analysis||; ||интеркултурална анализа; pragmatic failures||; ||прагматички пропусти; communication breakdowns||; ||прекид у комуникацији; business professionals||; ||пословни свет; business letters||; ||пословна кореспонденција