Управљање образовањем и његово финансирање - Đurić, Igor R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Појачан научни интерес за проучавање различитих модела управљања образовним системом условљен је сазнањем да од начина управљања, у значајној мери, зависи квалитет образовања у целини. Стога, процес осмишљавања ефикаснијих система управљања и финансирања образовања представља приоритет образовних политика савремених друштава. У раду се на компаративној основи анализирају различити приступи у управљању образовним системима у неким европским земљама, а у циљу остваривања што потпунијег увида у савремене токове таквих процеса. Резултати анализе показују да се традиционална подела на централизоване и децентрализоване системе управљања све више релативизује, са тежњом да се у процесу управљања оствари оптималан однос различитих субјеката на централном, регионалном и локалном нивоу власти.
Keywords: education||; ||образовање; decentralization of education||; ||децентрализација; system of education financing||; ||финансирање; models of education management||; ||модели управљања