Појам славе у књижевном и публицистичком стваралаштву током великог рата - Reljić, Mitra M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Слава је један од чешћих појмова међу онима који се срећу на страницама литерарних и других сведочења настајалих на фронту и у позадини Великог рата 1914-1918. Његова концептуална структура, предочена у поменутом стваралаштву и периоду, осим општесловенских значења славе, изнова потврђује и нека, само српској култури својствена значења. Анализом текстова дошло се до закључка да је из комплекса речницима фиксираних (или изостављених) значења, за концепт славе у годинама Великог рата типична: 1) војничка, херојска слава, 2) крсна слава и 3) Слава Божија, те да иста значења доминирају и код данашњих корисника српског језика.
Keywords: языковое мировоззрение||; ||језичка слика света; концептуальная метафора||; ||концептуална метафора; концепт||; ||концепт; слава||; ||слава; Первая мировая война||; ||Велики рат