Инклузивна индивидуално планирана настава - Jerković, Ljiljana S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Инклузивна индивидуално планирана настава је нови дидактичко-методички модел који је у овом раду први пут теоријски утемељен и експериментално верификован у разредној настави матерњег језика (у области читања и књижевности). Инклузивну индивидуално планирану наставу засновали смо на  феноменолошкој и конструктивистичкој дидактичко-методичкој парадигми. Таква настава је претежно усмерена на развој ученикове личности. Кључне етапе  инклузивне индивидуално планиране наставе књижевности су: 1.  идентификација потенцијала и едукацијских потреба у подручју читања и рада на књижевно-умјетничком тексту; 2. планирање и припремање инклузивне индивидуално-планиране наставе читања и књижевности; 3. извођење такве наставе, и 4. евалуација постигнућа ученика у инклузивној индивидуално-планираној настави читања и књижевности. Континуум образовно-васпитних исхода инклузивне индивидуално планиране наставе књижевности садржи три кључна нивоа (А-Б-В), а то су:  А) Техника читања и  познавање основних књижевно-теоријских појмова; Б) Изражајно читање и разумијевање и схватање информација и В) Критичко и креативно читање и стваралачка прерада информација. Резултати   реализованог експеримента показали су да су ученици експерименталне групе под утицајем индивидуално планиране наставе  постигли статистички значајно боље  резултате у подручју читања и књижевности у односу на своје иницијално стање и ученике контролне групе у којој је реализована неиндивидуализована, претежно традиционална настава.
Keywords: the continuum of the learning outcomes||; ||континуум образовно-васпитних исхода; inclusive differentiated instruction of literature||; ||инклузивна индивидуално планирана настава књижевности; inclusive teaching||; ||инклузивна настава; individually planned teaching||; ||индивидуално планирана настава