Сан о слободи у страх од ње (Тиранија и подаништво у роману Сутра стиже Господар Петра Сарића) - Jeftimijević Mihajlović, Marija S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У раду се проблематизује тема тираније и подаништва у Сарићевом репрезентативном роману Сутра стиже Господар и показује зашто се Сарић сматра модерним романописцем који демистификује не само патријархалну културу и патријархални систем црногорске заједнице, већ на одређен начин демистификује и историју и потврђује да се свака апсолутистичка власт темељи на идентичним полугама система бескрупулозности тиранина и понижене, обезличене масе која се са таквим системом мири.
Keywords: fear||; ||страх; slavery||; ||ропство; freedom||; ||слобода; vassals||; ||поданици; power||; ||власт; tyrant||; ||тиранин; The Master is Coming Tomorrow||; ||Сутра стиже Господар; Petar Sarić||; ||Петар Сарић