Обучавање наставника за примену историјског метода у настави и стручном усавршавању - Deletić, Zdravko M.; Virijević, Vladan A. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Савремена настава друштвених наука има задатак да ученицима пренесе одабрана знања уз што више њиховог активног учешћа у наставном процесу, пре свега, кроз активност ученика у раду са документима и изворима знања. Да би ученици знали како да размишљају о изворним документима, потребно је да им се кроз наставу омогући минимум методолошке обуке. Наставник методолошки обучава ученике кроз рад са одабраним примерима, а за то треба да има основна знања о историјском методу и критици извора. Претпоставка је да стечена знања користе у каснијем усавршавању и самообразовању. Да би могли да одговоре овим потребама, наставнике историје и других друштвено-хуманистичких наука треба обучавати у примени историјског метода и критици извора – писаних докумената. Аутори излажу основна питања рада са писаним изворима. Рад је писан на основу изучавања литературе и сумирања искустава у настави и истраживању историје.
Keywords: a history teacher||; ||историчар; source criticism||; ||критика извора; historical sources||; ||историјски извори; historical method||; ||историјски метод