Људски врт Пекићеве Атлантиде - Ognjanović, Branka B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У раду се даје увид у различите видове манипулације обликовањем човека, тзв. антропотехнике, како у материјалном виду – стварањем робота, материјалних бића без духовне компоненте, тако и у духовном – формирањем фикционалног, фрагментарног идентитета Џона Карвера (Хауланда), конституисаног између различитих нивоа историје и под утицајем сталног надзора Атлантиђана. Указује се на људску жељу за превазилажењем граница, узимајући као полазну тачку Слотердијкову идеју о људском врту. Под појмом људског врта подразумева се исход антропотехнике и алузија на зоолошки врт као место припитомљавања. Циљ је да се пронађе одговор на питање природе односа човека и његових творевина који Пекић пружа у Атлантиди.
Keywords: (anti)utopia||; ||(анти)утопија; self-creation||; ||самостварање; robots||; ||роботи; post-humanism||; ||постхуманизам; human shaping||; ||обликовање човека