Трагање за изразом националног идентитета у контексту глобализације – пример студената у Хрватској - Sakač, Marija D.; Štrangarić, Snežana Z.; Marković, Saša S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У раду су презентовани резултати емпиријског истраживања чији су задаци подразумевали мерење изражености националног идентитета, затим утврђивање његових структуралних компоненти, као и анализу његове повезаности са одређеним социодемографским варијаблама. При мерењу националног идентитета коришћена је Скала националног идентитета NAIT-K, која обухвата скалу NAIT (Čorkalo i Kamenov, 1998) и елементе скале MEIM (Phinney, 1992), као и Скала Националног идентитета – NI (Cinnirella, 1997). Обе скале потврдиле су високу унутрашњу поузданост исказану коефициентом Cronbach alfa (α=0,92; α=0,87). Поред наведених инструмената примењен је и социодемографски упитник. На пригодном узорку од 209 студената основних студија психологије и педагогије у Загребу, резултати укупног националног идентитета указују на умерену израженост. Док је на скали NI потврђена њена једнодимензионалност, факторском анализом NAIT-K издвојено је пет фактора које смо дефинисали као истакнут национални идентитет, национализам, космополитизам, конативна димензија националног идентитета и оданост нацији као традиционалном наслеђу. Статистички значајне разлике утврђене су при анализи повезаности националног идентитета и декларативне религиозности, у том смислу да религиозни испитаници имају израженији национални идентитет у односу на нерелигиозне.
Keywords: students||; ||студенти; national identity||; ||национални идентитет; nation||; ||нација