Римска комуникација Epitauro–Resinum - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У раду се презентују подаци о римској комуникацији Asamo–Epitauro–Resinum (Требиње–Цавтат–Рисан), са успутним насељима. Од станице Ad Zizio (Моско или Укшићи у Љубомиру) пут је ишао јужно на Asamo (Требиње), а потом преко станице Epitauro (Цавтат) у Resinum (Рисан или Росе). Археолошки налази (остаци римског насеља, пута, фрагменти миљоказа) са локалитета у Требињу, Цавтату и Рисну указују на то да је ово подручје релативно рано било повезано мрежом римских комуникација. Приликом истраживања античких комуникација и насеља на југу провинције Далмације (источна Херцеговина, југоисточна Хрватска, југозападна Црна Гора) служили смо се писаном изворном грађом и материјалним остацима на терену, при чему су нам од нарочитог значаја били записи Плинија Старијег, Клаудија Птолемеја и Равенског Географа, те подаци које налазимо у Табули Појтингеријани и Антониновом итинерару. Такође, у раду се наводе подаци о запажањима са терена о комуникацији Asamo–Epitauro–Resinum, остацима пута и насеља на овом подручју.
Keywords: Resinum (Risan; or Rose)||; ||Resinum (Рисан или Росе); Epitauro (Cavtat)||; ||Epitauro (Цавтат); Asamo (Trebinje)||; ||Asamo (Требиње); the province of Dalmatia||; ||провинција Далмација; Roman road communication||; ||римска комуникација