Мотив лаког тркача у српској хагиографској књижевности - Bojović, Dragiša P. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У раду се говори о присуству новозаветног мотива лаког тркача у српским житијима XIII и XIV века. Показује се да мотив потиче из посланица Светог апостола Павла и да га српски писци (Сава, Доментијан и Теодосије) користе у сублимираној варијанти. Формулација мотива је преузета из Доментијановог Житија светога Саве, јер на поетизован начин представља Павлову теолошку мисао. Функција мотива је да српске јунаке представи као победнике у трци спасења, што доприноси укупној портретизацији њихових личности.
Keywords: swift runner||; ||лаки тркач; Mount Athos||; ||Света Гора; Saint Sava||; ||Свети Сава; Saint Simeon||; ||Свети Симеон; Saint Paul||; ||Свети апостол Павле; hagiography||; ||житије