Стрип у настави језика и књижевности у млађим разредима основне школе - методичке могућности - Stojanović, Buba D.; Mišić, Danijela B.; Cvetanović, Zorica V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Могућности коришћења стрипа у настави матерњег, али и страног језика и књижевности разноврсне су и многобројне. Он може бити мотивација за доживљај књижевног дела, потпуније разумевање граматичких категорија, правописних правила или повратна информација о прочитаном. Стрип подстиче читалачку перцерпцију ученика, а његово сачињавање развија опажај за одвајање кључних сегмената који се представљају сликом и текстом. У савременом добу у којем доминирају дигитални медији, свакако заслужује посебно место у настави како би оснажио вредност књиге. Циљ рада је представљање могућности за коришћење стрипа у настави матерњег језика, књижевности, језичке културе и учењу страног, односно енглеског језика. У раду су приказани елементи стрипа, његова структура и осврт на историјске чињенице, као и могућности употребе у настави. Као визуелно средство комуникације карактерише га временска димензија настала ређањем кадрова, што га чини сличним филму. Истовремено изражавање сликом и текстом, карактеристичан дијалог, ређе монолог, динамика и временски след посебно су занимљиви ученицима, што га препоручује за учење језика, подстицање читања, развијање језичке културе и боље разумевање књижевности.
Keywords: application of comics in teaching||; ||стрип у настави; English language||; ||енглески језик; Serbian language teaching||; ||настава српског језика; comics||; ||стрип