Ризично друштво и аморални морализам - Nedeljković, Radica M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Савремени свет, свет модерности јесте свет промена. Промене су брзе и многобројне да људи стичу утисак да су заробљени у мноштву догађаја које не могу разумети у потпуности и који су ван њихове контроле. Уместо друштва као система, говоримо о друштву као мрежи различитих односа појединаца и друштвених група. Уместо друштва као складног простора у коме борави човек и развија своје потенцијале и потребе, говоримо о друштву као претећој сили која руши све пред собом као „Молох“ (Гиденс), о „друштву ризика“ (Бек) у коме наука производи у подједнакој мери услове за благостање, али и ризик и уништење; говоримо о друштву „симулације“ (Бодријар), чиме значајан део савремене цивилизације поставља на ноге лажи и превара. Уместо друштва као заједнице, говоримо о нестанку друштва (Попер). У овом  раду настојимо да полазећи од Урлиха Бека и његове теорије о ризичном друштву у којем се налази савремени свет укажемо да тај пут којим је западана цивилизација кренула, а који се као обавезан образац намеће остатку света води и увео је свет у аморални морализам (Љубинко Милосављевић). Идеологија прогреса ирационална без јасне визије, општеприхваћеног циља и јасно дефинисане вредности којој се стреми гура нас да скачемо у неизвесну будућност са пуно ризика који нас вуче у све већи индивидуализам. Тако долазимо до уверења да смо без заједничких вредности, тј. колективних вредности изгубљени у овом свету  ризика. Без наде и љубави, а оне исходе из вере, нема међусобног поверења, солидарности и осећаја за заједничке вредности; нестаје друштво, како уосталом најављује и Карл Попер у Отвореном друштву.
Keywords: modernity||; ||модерност; change||; ||друштвене промене; amoral morality||; ||аморални морализам; risky society||; ||ризично друштво