Семантички статус футура I – временска или модална категорија - Radovanović, Aleksandra M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Сагледавање семантичког садржаја будућег глаголског времена као комбинације удела модалних и темпоралних вредности отворило је питање статуса ове граматичке категорије у лингвистичкој теорији. У светлу дискусије о футуру у енглеском језику, у раду се испитује могућност сагледавања футура I у српском језику као члана модалне категорије. Сходно томе, полазиште ове дескриптивне студије представља разматрање теоријских поставки  о систему временских и модалних глаголских облика у нашем језику. Основни циљ рада је да истакне специфичност футура I, првенствено у погледу његове двоструке семантике и тиме употпуни досадашње увиде о изражавању темпоралности у српском језику.
Keywords: future||; ||футур; modus||; ||модус; modality||; ||модалност; tense||; ||глаголско време