О нумизматичким налазима са југа провинције Далмације (примјери са подручја источне Херцеговине) - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У раду се презентују подаци о нумизматичким налазима са југа провинције Далмације (источна Херцеговина). Представљени су необјављени и објављени налази античког новца на овом подручју, будући да су обрада и публиковање нумизматичке грађе значајни за сагледавање оптицаја новца односно заступљености ковница на југу провинције Далмације у античком периоду. Поред тога, старе монетарне емисије надопуњују недостатак писаних историјских извора о економским и политичким приликама на простору данашње источне Херцеговине у вријеме римског освајања и владавине Илириком.
Keywords: presence||; ||заступљеност; circulatuon||; ||оптицај; Eastern Herzegovina||; ||источна Херцеговина; the province of Dalmatia||; ||провинција Далмација; Roman coins||; ||римски новац