Пол и насиље међу ученицима основношколског узраста - Marković, Živorad M.; Trifunović, Vesna S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Предмет овог рада је испитивање повезаности између полне припадности ученика основношколског узраста и њиховог односа према насиљу у школи. Циљ рада је да се утврди степен повезаности између полне детерминисаности ученика основношколског узраста, њихове изложености насиљу у школи и реаговања на само насиље. У овом раду полази се од основне претпоставке да пол ученика основних школа у значајној мери детерминише њихову изложеност различитим врстама насиља у школи и начине реаговања на насиље. У истраживању је примењен дескриптивно-аналитички метод и анкетирање као истраживачка техника. Добијени подаци су статистички обрађени и изражени фреквенцијама и процентима. Истраживање је обухватило ученике завршног разреда основних школа на територији општине Свилајнац, која се налази у централној Србији и изведено је децембра 2015. године. Анкетирано је 236 ученика. Анкетни упитник садржао је питања (а) која су испитивала социјалну матрицу породица из којих ученици долазе, (б) која су испитивала присутност и учесталост различитих врста насиља међу ученицима основношколског узраста, (в) која су испитивала ставове ученика оба пола о насиљу, изложености насиљу у школи и начине реаговања на насиље. У оквиру квантитативне анализе података примењено је: процентуално изражавање фреквенција и Пирсонов (Pearson) hi-квадрат тест (χ2) за тестирање хипотеза о значајности разлика. Главни налази истраживања показали су да су: (а) ученици основношколског узраста оба пола најчешће изложени вербалном и физичком насиљу, (б) ученици, тј. школска популација мушког пола мање је изложена насиљу у школи у односу на ученице (школску популацију женског пола), (в) ученици су спремнији да помогну жртвама насиља у школи, (г) ученице су спремније да на насиље одговоре истом мером - насиљем.
Keywords: sex differences||; ||полне разлике; school violence||; ||насиље у школи; adolescence||; ||адолесценција; primary school students||; ||ученици основних школа; school||; ||школа