Слика Другог у роману Очеви и оци Слободана Селенића - Bandic, Jovana N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Предмет интересовања овог рада јесте имаголошко виђење романа Очеви и оци Слободана Селенића. Прича се заснива на укрштају двеју култура (балканске и англосаксонске), чије непремостиве разлике уносе драму у породичне односе. Као типични представници свога етноса, Елизабета и Стеван Медаковић стварају слике о себи и о Другима. Пошто нису спремни да превазиђу одређене стереотипе засноване на етносу и пошто је страх од губитка националног идентитета јачи и од љубави, они не успевају да се прилагоде и да у потпуности прихвате Другост. Михајло, најмлађи члан породице Медаковић, услед потребе да превазиђе различитост између себе и околине, постаје Други наспрам своје породице и свесно одлази у смрт, само да би доказао своју националну припадност.
Keywords: the image of the Other||; ||слика Другога; national identity||; ||национални идентитет; stereotypes||; ||стереотипи; cultural misunderstanding||; ||културни неспоразум; imagology||; ||имагологија