Школе у пограничним општинама источне Србије - Trifunović, Vesna S.; Živković, Predrag Ž. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се даје приказ демографске структуре и школске инфраструктуре у кладовској и неготинској општини у Борском управном округу. У фокусу је разматрања школска мрежа у пограничним општинама, посматрано са аспекта анализе нормативних докумената који дефинишу стратегију развоја школске мреже у Републици Србији, као и са а-спекта анализе утицаја образовне политике на развој пограничја у контексту његове периферичности унутар Србије те положаја уз др-жавну границу. Циљ рада је истражити развојне проблеме у пограничним општинама источне Србије. У складу са тим размотрени су проблеми демографског развоја, демографске структуре и образовне политике у пограничју. У раду је коришћена дескриптивно-аналитичка метода.
Keywords: school infrastructure||; ||школска инфраструктура; educational policy||; ||образовна политика; development||; ||развој; in the border||; ||пограничје