Дубровачка антунинска породица Градојевић – Братутовић, поријеклом из Требиња - Pekić, Radmilo B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Опште је познато да је у средњем вијеку у Дубровник досељавало становништво из разних крајева Балканског, Апенинског и Пиринејског полуострва. Неки од досељеника деценијама су живјели у граду подно Срђа и нису могли добити дубровачко грађанство. Насупрот томе, неки су успјели постати дубровачки грађани и чланови угледних антунина. Дубровачким антунинима припадала је породица Градојевић, касније прозвана Братутовић, чији је родоначелник из Требиња доселио у Дубровник. Аутор у раду обрађује развој породице Градојевић Брату-то-вић од њиховог досељавања у Дубровник. На темељу литературе, обја-вљених извора и необјављене дубровачке архивске грађе, посебна пажња посвећена је истакнутијим члановима наведене породице, њиховој пословној дјелатности, брачним везама и тестаментима. Циљ рада је да се употпуне досадашња сазнања о средњовјековном становништву Дубровника, њиховом поријеклу, пословном и приватном животу.
Keywords: family Gradojević – Bratutović||; ||породица Градојевић; Братутовић; Antunin||; ||Антунини; Middle Ages||; ||средњи вијек; Trebinje||; ||Требиње; Dubrovnik (Ragusa)||; ||Дубровник