Категорија биљака у басмама од чини и урока у јужнословенској бајалачкој традицији - Božović, Ivana N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Биљке су, као живи свет природе, инкорпориране у део сложеног система који је изградио човек – система културе, и у том систему је човек биљкама придао важну симболичку улогу. У раду се разматра категорија биљака у басмама на корпусу јужнословенске бајалачке традиције и дате референце се могу поделити на две основне категорије: ботаничку категорију (морфолошки опис, станиште, употреба и неки други релевантни подаци) и симболичку категорију (веровање у њихову магијску функцију). Биљни свет у овом типу басма типолошки се дели на две основне скупине: реалне биљке са симболичким функцијама у обреду и биљке чије се постојање не може са сигурношћу потврдити а које, такође, имају симболичку улогу (свакојаке травуљине). Презентују се параметри засновани на својствима примењеним у традиционалној култури, који су постали саставни део: облик/форма, мирис, укус, отровност, лековитост (медицинска употреба), јестивост, симболичка функција, сеновите биљке, фреквентност. Разматра се њихова функција у „профилакси“ или у самом процесу „скидања“ чини, анализира се њихова симболика и фреквентност.
Keywords: сглазы||; ||биљке; заколдованность||; ||чини; мир растении в заговорах||; ||уроци; заговоры||; ||басме