Перцепција студената о укључивању платформе Мoodle у контекст Енглеског језика за посебне намене - Đorđević, Danijela D.; Stefanovič-Kocol, Anna A. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Примена информационих технологија у настави различитих предмета, па тако и страног језика, на било ком нивоу школовања, постала је готово неизбежна. Платформа MООDLE (енгл. Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) може се прилично успешно интегрисати ради увођења учења на даљину, као и хибридног учења. У раду су дате теоријске основе о употреби платформе MООDLE у контексту учења на даљину, као и хибридног учења, уз напомене о одређеним могућим потешкоћама и недостацима. Овај рад је имао за циљ да испита да ли су студенти задовољни употребом платформе MООDLE која је коришћена у настави предмета Енглески језик за посебне намене. Испитаници су били студенти Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду. Главни циљ овог истраживања био је да се утврди да ли студенти учење на даљину, нарочито платформу MООDLE сматрају корисном за њихово учење. Пoред тога, студенти су имали прилике да сами оцене своје познавање рада на рачунару и енглеског језика. Даље, желели смо да сазнамо више о њиховој перцепцији и о ставовима према комуникацији са другим студентима и са наставником, као и о њиховим омиљеним облицима и начинима учења. Затим, сазнали смо које су предности и недостаци употребе информационих технологија у настави страног језика. На основу добијених резултата, може се закључити да је употреба платформе MООDLE у оквиру класичног учења у учионици охрабрила сарадњу и повећала самопоуздање студената у погледу њиховог знања енглеског језика и њихове независности. У вези са тиме, резултати овог истраживања показују да су испитаници били ради да сарађују са својим колегама, да се обрате за помоћ или додатна објашњења. Стога је вероватно да у контексту хибридног учења, студенти могу усвојити неке нове вештине, које би им помогле да уче брже и на различите начине. На крају, желели смо да утврдимо како њихова самоевалуација корелира са њиховим ставовима према учењу на даљину како бисмо дошли до закључака који би се могли користити као полазна основа за нека будућа истраживања.
Keywords: students’ perception||; ||перцепција студената; English for Specific Purposes||; ||Енглески језик за посебне намене; e-learning||; ||учење на даљину; Moodle||; ||MООDLE