Сељачка радна задруга „Копаоник“ – Рвати – пример колективизације на југословенском селу након Другог светског рата - Virijević, Vladan A. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се, на примеру једне сељачке радне задруге у брдско-планинском подручју југозападне Србије, анализира процес покушаја преображаја југословенског аграра током краја четрдесетих и почетком педесетих година прошлог века. Тежња новоустројених социјалистичких власти да се копирањем совјетског модела остваре нови облици пољопривредне производње изражавана је кроз формирање сељачких радних задруга, што, показало се, није било у складу са традиционалним обликом привређивања и постојећом власничком структуром земљопоседа. Бројни пропусти и несналажење, притом исказани, као и други ограничавајући фактори, показали су веома брзо нереалност оваквог пројекта, од кога се одустало 1953. године.Рад је написан на основу необјављене архивске грађе и релевантне литературе.
Keywords: collective farm||; ||сељачка радна задруга; Raška||; ||Рашка; Rvati||; ||Рвати; collectivization||; ||колективизација; village||; ||село