Drosiaco, Marianorum iudice - Đekić, Đorđe N.; Pavlović, Miloš N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се настоји објаснити зашто владар Неретљана Дружак, о коме постоје записи који датирају из 839. године, носи титулу судије. Ниједан други српски владар никада није забележен са овом титулом. Објашњење је нађено у чињеници да су државе на одређеном степену свога развоја од друштвене заједнице преузеле бригу о обезбеђењу јавног мира, чиме је владар постајао и врховни судија. Будући да се судијска функција у држави јаче и више осећала од осталих владарских функција, владар је стога по њој и добио титулу. С обзиром на чињеницу да су се Неретљани бавили и гусарењем, то је значило додатно снажење ауторитета власти и дисциплине у њиховој држави, те је тиме судијска функција још више добила на важности. Аналогија овом помену судије нађена је у помену влашког судства у Хиландарској повељи из 1198. године.
Keywords: the Vlach judicature||; ||влашко судство; supreme judge||; ||врховни судија; judicature||; ||судство; the Narentines||; ||Неретљани; Judge Drosaico||; ||Дружак судија