Уџбеници у настави енглеског језика: дефинисање, оцењивање и анализирање - Radić Bojanić, Biljana B.; Topalov, Jagoda P. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Циљ рада јесте да дефинише уџбенике и анализира предности и мане њиховог коришћења у настави страног језика, као и да представи процес одабира уџбеника и разлоге за њихову анализу. У раду се најпре дају дефиниције уџбеника из перспективе кључних аутора у овој области и интерпретирају се њихови приступи, а затим се уџбеници анализирају спрам потенцијалних улога које имају у настави страног језика. Рад се даље усмерава ка тумачењу предности и мана коришћења уџбеника у настави и наглашава се тренутно најутицајнији став у литератури и пракси према којем уџбенике треба посматрати као референтни оквир и почетну тачку за планирање часова и извођење наставе. Пажња се даље усмерава ка принципима анализе уџбеника и наводе се два основна разлога због којих се ова анализе врши: анализа потенцијала уџбеника, која се врши како би се установило у каквим контекстима и са каквим ученицима би уџбеник могао да се користи, као и анализа усклађености, која се врши како би се утврдило да ли одређен уџбеник одговара потребама конкретних ученика за које се уџбеник бира. У раду се даље наводи да анализа уџбеника подразумева неколико процеса међу којима су анализа наведених циљева, потреба ученика, њихових способности и склоности, као и анализа усклађености са претходно постављеним циљевима. У складу с тим, даје се кратак преглед две истраживачке парадигме према којима се анализа врши: квантитативне и квалитативне. На основу дефиниција, описаног процеса процењивања и одабира уџбеника, може се закључити да је у питању задатак који наставницима страног језика није нимало лак због чега је неопходно да за то буду адекватно обучени и припремљени. Имајући у виду предности и мане уџбеника који процењују, индивидуалне потребе, стилове, способности и потребе својих ученика, али и циљну културу која се у уџбеницима представља у мери која је мање или више објективна, наставници би, уз коришћење јасних смерница и детаљних критеријума требало да донесу праву одлуку и одаберу уџбеник који у највећој мери одговара конкретним захтевима присутним у настави страног језика.