Садржаји наставних програма српског језика и евроинтеграције - Milovanović, Boško Lj.; Stakić, Mirjana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Након значајних декларација: Сорбонске (1988), Лисабонске (1997) и Болоњске (1999), наметнула се потреба за темељним променама у образовним системима многих европских земаља. Те промене нису заобишле ни Републику Србију. Глобализација је у процес образовања и васпитања унела радикалније промене, од оних које су предвиђене европским декларацијама. У раду биће изложено теоријско разматрање садржаја наставног програма матерњег језика у Републици Србији и разматране последице прилагођавања нашег образовног европском образовном простору. Анализирају се интеркултуралне и мултикултуралне особености наставних садржаја српског језика и њихова усклађеност са савременим процесима евроинтеграције.