Стилска обележја приповедачког поступка у психолошкој приповеци у контексту наставног тумачења - Stakić, Mirjana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду испитујемо стилска обележја приповедачког поступка у психолошкој приповеци у контексту њена тумачења у настави српског језика и књижевности. Приповедачки поступак у психолошкој приповеци одликује се коришћењем првог лица у приповедању, односно Ја форме, унутрашњег монолога и директног унутрашњег монолога, снова, омашака и интроспективе. Карактерише га и специфична структура реченице, често непотпуне и елиптичне форме посредством којих се изражавају сукоби који се одвијају у унутрашњој сфери личности, и говорна интеракција ликова. Током тумачења психолошке приповетке ученици се кроз тумачење стилских карактеристика приповедачког поступака усмеравају и подстичу да откривају сложене и често скривене психолошке механизме који покрећу ликове на деловање, утичу на њихово понашање, вербално испoљавање и међусобне односе. Тумачење језичких знакова, који могу имати психолошки и семантички потенцијал, води ка откривању несвесних психолошких процеса и механизама који се дешавају унутар књижевног лика.