Похвала у структури житија јеромонаха Доментијана - Kostić Tmušić, Aleksandra S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У старој српској књижевности разликујемо три врсте жанрова: прозни, поетски и прелазни. Похвала спада у прелазне жанрове; у њеној структури су садржани и прозни и поетски елементи. Као књижевни жанр, похвала је веома развијена у литерарном стваралаштву готово свих српских средњовековних писаца. У овом раду су приказане похвале у житијном опусу јеромонаха Доментијана. У оба своја дела, Житије Светог Саве и Житије Светог Симеона, Доментијан је у најбољој мери унео похвалу и веома је добро развио.Циљ овог рада је да прикаже како је и на који начин, у коликој мери, похвала, као поджанр уткана у структуру већег књижевног прозног текста. Поред основног циља, задатак је и да се свака идентификована похвала анализира и тумачи, како би се на што бољи начин приказала њена функција у делу јеромонаха Доментијана.