Колокације и типови колокација у уџбеницима стручног енглеског језика – квантитативна педагошка анализа - Bogdanović, Vesna Ž.; Mirović, Ivana Ć. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Колокације се налазе у свим текстовима на енглеском језику, укључујући и стручне текстове и чланке. Међутим, не налазе се у педагошком фокусу наставе енглеског језика струке. На примеру два уџбеника енглеског језика струке на средњем нивоу знања (Б1 и Б2) показана је учесталост употребе колокација, као и њихова типологија. Рад истражује који је однос лексичких и граматичких колокација које се налазе у текстовима стручног енглеског језика, као и разлоге њихове учесталости. Такође, примењујући основну корпусну анализу засновану на квантитативној анализи, показује се колико има отворених, ограничених и везаних колокација, као и број колокација стручне терминологије у овим уџбеницима. Истраживање ће показати да број колокација указује на потребу за детаљнијом анализом и подучавањем ових лексичких спојева.