Српска и албанска топонимија села Ослара код Бујановца - Jašović, Golub M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Предмет нашег проучавања у овом раду јесте топонимија села Ослара које административно припада бујановачкој општини. Осларе је удаљено пет километара јужно од Бујановца. Насеље је подигнуто на левој страни долине реке Моравице, западно од ауто пута Београд–Скопље, на самој граници Врaњског Поморавља и Прешевске Моравице.Становништво Ослара је мешовито. У селу живе Срби старинци и досељеници из околних села, из Косовског Поморавља и Албанци досељени из Албаније и из суседне Македоније. Међу Албанцима има и Срба који су исламизирани и, који су у највећем броју, пришли племену (фису) Тач, али и неким другим племенима.Основни задатак који смо поставили себи када смо одлучили да пишемо о Ослару био је да се забележи топонимија испитиваног села. Да се то уради у разговору са Србима и Албанцима, на српском и албанском језику. Намера нам је била да урадимо семантичку анализу забележених назива, њихово функционисање у свакодневној употреби. Да сагледамо како исте географске објекте, који катастарски припадају испитиваном селу, именују мештани који говоре српским језиком (јужноморавски говор) и Албанци српског порекла и досељеници из Албаније, Топлице и Јабланице, чији је матерњи језик албански.