Константин Калафатеану, великан румунске модерне умeтности - Marković, Kamenko M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се говори о Константину Калафатеануу (1911–1987), једном од најзначајнијих румунских сликара.  Као и у другим случајевима познатим у историји уметности, истина веома ретко, Калафатеану је пронашао своју вокацију у уметности у зрелим годинама, пошто се бавио професуром, док се сликањем бавио у слободно време, углавном недељом. Први пут је излагао 1956. године  и од тада је  настојао  да се  искаже у пејзажу – жанру који у то време није  био  нарочито  цењен у Румунији. У стваралаштву  овог, по много чему необичног, сликара јасно се могу уочити две фазе: прва, која је трајала од 1956. до 1968. године,  и друга од 1968. до краја живота. У првој фази  најчешће је сликао пејзаже (јесен, зима),  цвеће и актове, у другој, чувене  грађевине, које  је имао прилике да види у Француској и Италији,  мртве природе, портрете и актове.  Временом је Константин Калафатеану израстао у највећег румунског сликара  XX  века,  иако  је у отаџбини био мање цењен него у  земљи сликарства – Француској.