Посед хиландарског пирга Хрусија на Косову и Метохији у средњем веку - Zarković, Božidar V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Пирг Хрусију је саградио краљ Милутин почетком XIV века одговарајући на захтев монаха Хиландара да им је потребна заштита од гусара који су их често нападали. Захваљујући наклоности краља Милутина и његовим пријатељским везама с византијским двором, пирг је, иако део Хиландара, почео да стиче самостална добра, што га је доводило у сукоб с манастиром чији је саставни део био и чији су монаси на челу са игуманом бирали „старца пиржанина”.Међу имањима које је стекао, пирг је на Косову и Метохији поседовао земљу, људе, винограде, пчелињаке и друга права у Липљану и Сувом Грлу. У раду се, уз основне податке о пиргу и његову односу са Хиландаром, детаљно сагледава овај посед.