О утицају византијског на српско обичајно право у IX веку - Đekić, Đorđe N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Српско право до X века је познавало освету и умир као начине решавања спорова, а од казни прогонство, ослепљивање као и смртну казну. Претпоставља се да је постојао и систем композиције. Како освета, умир, и систем композиције настају у преддржавном периоду, а смртна казна има свој корен у крвној освети, што значи да су домаћег порекла. Остаје да се одговори на питање пореклa прогонства и ослепљивања свргнутог владара, односно супарника око престола. Како је Византија извршила велики утицај покрштавањем и наметањем своје власти Србима, одговор је потражен и нађен у њеној традицији.