Васпитање и образовање за демократију у Републици Србији - Minić, Vesna Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Имајући у виду чињеницу да је данас питање демократије, нарочито у друштвима у транзицији, постало кључно питање њиховог функционисања и даљег развоја, разматрање ове тематике је оправдано са више аспеката. Школа као васпитно-образовна институција у Србији има бројне и одговорне задатке у утемељавању и развијању демократских односа, међусобних односа толеранције, уважавања, ненасиља и сл. Усвајањем потребних знања и демократских вредности, ученици се оспособљавају за живот у друштвеним разликама, за преузимање одговорности и активно деловање које је усмерено на конструктиван начин.Демократија није само облик политичког система, већ је и средство којим се остварују практични циљеви. Демократска свест и знање се стичу у великој мери у школама, у којима се развија одређени начин мишљења, комуникација и спремност за практично деловање, што је предуслов васпитања и образовања за демократију. Међутим, треба водити рачуна о правилном схватању демократије, јер она не значи апсолутну слободу, већ поштовање правила и извршавање обавеза које подразумевају складан и хармоничан живот у датом друштвеном окружењу.