Вредности индивидуализације у уџбеницима о природи и друштву - Vasilijević, Danijela N.; Đurović, Ljiljana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Полазећи од појмовног одређења индивидуализације уџбеника као претпостављеног сценарија процеса учења и наставе, аутори детерминишу циљ истраживања: испитати заступљеност вредности индивидуализације у уџбеницима о природи и друштву четвртог разреда основне школе. Узорак истраживања је намеран и стратификован: чине га уџбеници природе и друштва трећег и четвртог разреда основне школе, чији су издавачи Завод за уџбенике и Едука, али и 121 учитељ Златиборског и Моравичког округа. За испитивање ставова учитеља о заступљености вредности индивидуализације у узоркованим уџбеницима, коришћена је петостепена Ликертова скала судова. Подаци су обрађени применом СПСС 16.0 софтверског пакета, а хипотезе тестиране израчунавањем коефицијента контигенције и Хи квадрата. Резултати истраживања показују да су вредности индивидуализације, по оцени учитеља, али и независних процењивача,  недовољно заступљене у  уџбеницима о природи и друштву, те да се овом проблему мора посветити значајнија научно-истраживачка  и стручна пажња.