Теорија настанка постиндустријског друштва Данијела Бела - Stojić, Gordana V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Двадесет пет година после објављивања чувене књиге Долазак постиндустријског друштва Данијела Бела, објављено је ново издање ове књиге с предговором аутора. У предговору Бел разјашњава своје тезе и предвиђања у односу на промене које су се у међувремену десиле у савременом друштву, као и у односу на критике његове теорије.Циљ рада је да се прикаже како Бел објашњава друштвени развој у другој половини двадесетог века и које су суштинске карактеристике тог друштва „транзиторне природе” у коме живимо. У раду ће бити приказана Белова полазна теоријско-методолошка становишта, објашњење преласка из индустријског у постиндустријско друштво и могућности развоја друштава трећег света. На крају ће бити разматрани неки од проблема с којима се суочава истраживање савремених макро промена.