Цивилизација и етички аспекти еколошке безбедности - Marković, Danilo Ž. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Разматрања о цивилизацијским и етичким аспектима еколошке безбедности аутор отпочиње освртом на појмовно одређивање те безбедности, и њеном заснивању на схватању о планети Земљи као политичко-геолошком пространству, насталом развојем животних облика. У том смислу сагледавају се екосистемске структуре Земље, њена јединства и нарушавања тог јединства с последицама по њен опстанак и живот људске цивилизације. У контексту оваквог приступа, аутор указује на потребу очувања еколошке безбедности са становишта равноправности и праведности, истичући да правда представља правну категорију, посебно кад је повезана с природним правом, који је повезан са човеком као природним бићем.