Самоефикасност, самостишавање и превладавање стреса код просветних радника града Пиротa - Stanković Đorđević, Mirjana M.; Nedeljković, Jasmina J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Полазиште овог рада је трансакционистичко схватање превладавања стреса Лазаруса и Фолкманове (1984, 2004) и у њему се анализирају односи самоефикасности, самостишавања и стратегија превладавања стреса просветних радника који се баве образовањем и васпитањем деце на различитим нивоима, од васпитача до професора средњих школа. Истраживање је обухватило 185 просветних радника града Пирота који су одговорили на упитнике – скалу генерализоване ефикасности (GSE, Schwarzer and al., 1997), скалу самостишавања (Silencing the Self Scale, Jack and Dill, 1992) и упитник суочавања са стресним ситуацијама (CISS, Endler and Parker, 1990). Пошло се од претпоставке да постоји статистички значајна повезаност између нивоа самоефикасности, самостишавања и стратегијâ превладавања стреса. Код испитиваних просветних радника потврђена је статистички значајна позитивна корелација између високог нивоа ефикасности и стратегије превладавања усмерене на проблем (r=0,373, p