Неки корелати квалитета бранак код становника централног дела Косова и Метохије - Minić, Jelena Lj.; Jaredić, Biljana N.; Kolić, Suzana D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Основни циљ истраживања био је испитати повезаност квалитета брака са: брачним локусoм контроле, социјалном подршком, дужином брака, годинама старости, материјалним стањем и образовним нивоом испитаника. Задатак истраживања је био утврдити разлике у квалитету брака у односу на пол испитаника. Узорак су чинили испитанци оба пола (Н= 200) из централног дела Косова и Метохије. У истраживању је коришћена: Скала прилагођености брачном односу, Скала брачног локуса контроле, Евалуациони лист интерперсоналне подршке и Упитник основних података о испитаницима. Резултати су обрађени дескриптивном статистиком, корелационом анализом и т- тестом. Резултати су показали да је квалитет брака у целини и по димензијама ближи теоријском максимуму. Добијена је негативна повезаност квалитета брака у целини и по димензијама: задовољство браком, кохезија и слагање пара са интерним брачним локусом контроле. Није добијена повезаност квалитета брака са екстерним брачним локусом контроле и социјалном подршком, као ни повезаност са годинама старости, годинама брака, материјалним стањем и образовним нивоом испитаника, као ни статистички значајна разлика у квалитету брака с обзиром на пол испитаника.