О родоначелнику македонске модерне скулптуре - Marković, Kamenko M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Рад се бави  анализом једног броја  радова Дима Тодоровског (1910–1983) утемељивача македонске модерне скулптуре, и приликамау којима је  Тодоровски живео и стварао. Рођен на крају прве деценије двадесетог века, Тодоровски је осетио тежину  свих несрећа које су задесиле македонски народ  у првој половини двадесетог века. Димо Тодоровски секао креативна личност појавио уједном трагичном моменту македонске историје. С друге стране, појавио се у средини богатој зографском традицијом. Била  му  је  неопходна огромна енергија, уз таленат  који је  поседовао, како  би могао датрасира пут којим ће кренути македонска модерна скулптура. За његасе  слободно може рећида се сам изборио за то место и био први и истински путоказ младим македонским уметницима. Димо Тодоровски је створио значајан број радова и  сваки од њих непоткупљиво сведочи о његовом дару.