Биљешке о античкој топографији Горњe Мезијe на основу римских итинерара (неколика примјера са Косова и Метохије) - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се разматрају подаци о проблемима убикације путних станица на римским комуникацијама Косова и Метохије (Горња Мезија), који дају значајна обавјештења и за античку топографију овог подручја. Oснову за успјешно истраживање римских комуникација и насеља у провинцији Горња Мезија представља писана изворна грађа и материјални остаци на терену. Археолошки налази указују на то да је ово подручје релативно рано било повезано мрежом римских комуникација. Утврђивање трасе римских комуникација са путним станицама у Горњој Мезији (Косово и Метохија) доприноси бољем познавању античке топографије овог подручја.