Конструктивистичке основе пројектног модела рада у настави природе и друштва - Ristanović, Dušan P. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се објашњавају теоријско-методолошке поставке пројектног модела рада у настави природе и друштва, у светлу конструктивистичког схватања процеса учења и наставе.Аутор је, користећи методу теоријске анализе и моделовања, изнео тумачење кључних одлика овог модела, заснованих на конструктивистичком приступу: активног укључивања ученика – обезбеђивања окружења и ситуација у којима ће ученици активно стварати сопствено знање; примене знања – сложеног процеса који обухвата коришћење и развој постојећих знања, коришћење различитих извора сазнавања, пројектовање и спровођење истраживања, примену знања у новим ситуацијама, рефлексију и унапређивање сопствене околине; различитих форми приказивања резултата; заједнице учења – друштвеном контексту учења као ко-конструкције знања и аутентичних задатака – проблемских питања која су релевантна за ученика и повезана са животом ван школе. У раду се закључује да уважавање конструктивистичких становишта представља суштински услов за адекватну имплементацију пројектног модела рада у настави природе и друштва. Непоштовање овог услова може довести до шаблонске организације и реализације, сличне као у традиционалном моделу наставе.