Хорско певање у млађим разредима основне школе - Pavlović, Biljana M.; Cicović Sarajlić, Dragana J.; Kovač, Anđelka M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се говори о хорском певању као ваннаставној активности и виду васпитно-образовног рада у млађим разредима основне школе. Сагледан је историјски развој хорског певања да би се указало на континуитет његовог постојања и значаја у друштву, а потом је размотрен значај хорског певања у музичком и свестраном развоју ученика млађег школског узраста. Анализирани су наставни планови и програми од I до IV разреда да би се утврдило колико пажње се придаје хорском музицирању – заступљености, организацији, избору композиција и методичком приступу при савладавању хорских композиција. Истакнута је улога наставника у развијању љубави и интересовања ученика према хорском певању. Наведена је хорска литература којом би требало освежити и допунити наставне програме. Посебна пажња поклоњена је литератури која садржи косовско-метохијске народне песме погодне за хорску обраду. Извођењем ових песама у хорском аранжману, допринеће се подстицању интересовања ученика према музичком фолклору Косова и Метохије, његовом очувању и неговању. Закључено је да хор, као најмасовнији вид колективног музицирања у основној школи, има изузетно значајну улогу у музичком и свестраном развоју ученика. Поред тога што васпитно утиче на чланове хора, он оплемењује и слушаоце, те доприноси њиховом музичком и културном развоју, као и угледу и афирмацији школе.