Тумачење Хантингтонове тезе о сукобу цивилизација као племенском сукобу глобалних размера - Nedeljković, Zoran D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Аутор је у овом раду приступио тумачењу Хантингтонове мисли да је сукоб цивилизација племенски сукоб глобалних размера.У првом тумачењу сукоба, цивилизацију разумевамо као племе у сукобу са другим племеном, док се узајамно перципирају као варварска, одричући једна другој цивилизацијски идентитет. У Другом тумачењу, сукоб цивилизација схватамо као сукоб постмодерних имигрантских група (племена) са доминантном културом домицилног становништва унутар једне државе. У добу свеопштег сукоба уочавамо Хантингтонов песимистички поглед на друштвени свет и привременог човека кога смо окарактерисали као синтезу усељеника, исељеника и странца, као својеврсну персонификацију духа времена постмодерног двадесет првог века.