Скица за српску политичку традицију у делу Слободана Јовановића - Bazić, Jovan R.; Popović, Ljubiša M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У овом раду се излажу разматрања из истраживања о српској политичкој традицији у делу Слободана Јовановића. Његово дело је обимно и разноврсно, али у суштини оно се односи на целину политичког живота у Србији у другој половини XIX и у првој половини XX века. У њему је посебна пажња посвећена развоју политичких идеја и институција, српским владарима и њиховим наравима, као и српског националног карактера. Из тог контекста, проналажени су елементи који би се могли поуздано уклопити у једну могућу скицу за српску политичку традицију која би одговарала Јовановићевом мултидисциплинарном приступу и разумевању политичких идеја, догађаја и политичких процеса у Србији. У функцији овог рада, најпре је указано на основне елементе српске политичке традиције о којима у литератури постоји сагласност, при чему је нарочито указано на њене изворе (српска средњовековна држава и црква, косовски мит, епска поезија, византијски, османлијски и европски утицаји) и основна обележја (слободарство, родољубље, правдољубље, једнакост, неслога, ауторитарност, насиље и репресија). Након тога, су изложена запажања о елементима српске политичке традиције садржаним у делу Слободана Јовановића. Посебна пажња је посвећена његовим разматрањима о српском националном карактеру, националној идеологији и српском културном обрасцу. Тако се дошло до једне прилично јасне представе о српској политичкој традицији садржаној у делу Слободана Јовановића, а у ширем контексту и политичке културе која је у великој мери особена српском народу.