Социолошка студија о слици оближњих земаља: стереотипи руских студената и њихов контекстуални оквир - Trotsuk, Irina V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У раду се идентификују три основне димензије друштвеног расположења младих. Прва димензија се формира низом различитих когнитивних, афективних и бихевиоралних оријентација (и патриотски расположење је саставни део овог комплекса). Друга димензија се формира низом проценама макро-социјалног контекста живота у својој земљи. Трећа димензија се састоји од геополитичког свести, тј. слике суседних земаља. Све три димензије су тешко мерљиве због мноштва њихових концептуализацијских оквира и превеликих конотације у основној терминологији. Аутор даје преглед резултата низа истраживања спроведених у периоду 2009–2013. на узорцима анкетираних студената од стране Социолошке лабораторије Руског универзитета пријатељства народа  (РУДН) како би показао који подаци могу да се добију уз помоћ квалитативних приступа у ’мерењу’ ових димензијапогледа младих на свет и социјалног расположења, нарочито у идентификовању заједничких слика оближњих земаља (на примеру Кине, Казахстана и Србије). Аутор се фокусира на техничке и суштинске детаље у анкетама, а закључује препознавањем неопходности откривања друштвеног представљања и стереотипа јавног мњења у крос-културној и компаративној перспективи.