Горски вијенац као подтекст "Мојковачке битке" Ћамила Сијарића - Ahmetagić, Jasmina M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У тексту се Сијарићева Мојковачка битка ишчитава на подлози мотива, тема и идеја присутних у Горском вијенцу. Имплицитни дијалог Сијарићевог романа са Његошевим делом, који потврђују конкретни мотиви, начин презентације историјских догађаја и вредности које се романом афирмишу, до сада није био предмет истраживања у науци о књижевности, иако значење битке у Сијарићевом роману треба да буде ишчитано управо у контексту Његошевог спева и косовког архетипа. Огромна улога коју у Мојковачкој бици игра Горски вијенац сведочанство је Сијарићевог хуманистичког читања Његошевог спева, али и спонтано остварених утицаја у систему вредности једне културе.