Предикатски апозитив у приповеткама Иве Андрића - Rušpić, Marija M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
У овом раду се из синтаксичког и семантичког аспекта испитује употреба предикатског апозитива у књизи „Деца и друге приповетке” Иве Андрића. Након уводног дела рада, у коме указујемо и на проблем именовања ове синтаксичке јединице и на њене важне особине, покушаћемо да јасно утврдимо критеријуме за издвајање предикатског апозитива и за његово диференцирање од сродних му синтаксичких јединица. С обзиром на то да се овај синтаксички члан може изразити различитим типовима јединица, као конкретан задатак истраживања намеће се навођење и описивање различитих јединица у функцији предикатског апозитива: 1) адјективних, 2) супстантивних, и 3) конструкција с поредбеном речцом као.