Надсекторско истраживање приказивања смисла људског деловања - Petrovic, Aleksandar M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Књига Часлава Копривице: Философија ангажмана, разматра се у осврту по својој презентујућој форми, према научним садржајима и становиштима које заузима. Динамичан модус задобијања хоризонта смисла ствари, поставио је проблем савремених екстензија значења појма света и човека, посматрајући појам ангажованости из угла разумевања опстанка, образованости и посвећености трагању за правом истином. Узајамност разумевања у моделовању комуникативних аката, прикупљала је крхотине из кризе модерног света и сабирала се по питању његове могуће целовитости. Као пут отворених значења према превазилажењу настале кризе, своју исправност он налази у мери такве сабраности. Отуд се исправност на том путу достиже интерсубјективним превазилажењем тешкоћа и нејасности, значећи све оснаженије ослобађање за саму истину.