Урбанистички развој Ужица у XVIII и првој половини XIX века - Kuzović, Duško R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2016)
Ужице је током XVI и XVII века доживело највећи успон. Поред Београда и Сарајева, био je најважнији град западног и централног Балкана. У XVIII веку насеље је имало 4800 домова. Током XVIII века урађени су први картографски прикази насеља. У првој половине XIX века град мења карактер због повећања хришћанске популације. Године 1863. је ослобођен. Срби поново преузимају управу над градом. Тада је почела реконструкција насеља по принципима европског урбанизма.