Улога и значај карактеризације у тумачењу књижевних ликова - Stakić, Mirjana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
У раду испитујемо улогу и значај карактеризације у тумачењу књижевних ликова. Интерпретација књижевног текста захтева свеобухватан и систематичан приступ у анализи књижевних ликова а да би се наставник практичар успешно оспособио за  интерпретацију књижевног текста, он мора да поседује теоријско знање о класификацији  и бројним поступцима карактеризације књижевних ликова. У раду  истражујемо различите поступке уметничког обликовања књижевних ликова, јер се интерпретативни приступ у њиховом тумачењу усклађује са поступцима  карактеризације помоћу којих је уметнички обликована специфична природа носиоца дочаране  предметности књижевног дела.
Keywords: literary text||; ||књижевни текст; interpretation||; ||интерпретација; characterization of literary characters||; ||карактеризација књижевних ликова; classification of literary characters||; ||класификација књижевних ликова; literary character||; ||књижевни лик